Wat is bloedend hout?

 U zult misschien wel eens van de term “bloedend hout” gehoord. Dit is een term waarmee een gele of bruine verkleuring bedoeld wordt die in een aantal houtsoorten kunnen ontstaan. Bloedend hout ontstaat door de activering van kleurstoffen in onbehandeld hout. In deze blog vertellen we u er alles over.


Hoe ontstaat het bloeden van hout?


Bloedend hout kan gezien worden als proces dat in gang wordt gebracht als gevolg van de activatie van kleurstoffen. Dit gebeurt bij een aantal houtsoorten als een water gedragen product op onbehandeld hout wordt aangebracht. Hierbij kunt u denken aan krijtverf, latex of acrylverf. Bloedend hout is het proces waarbij de kleurstoffen worden geactiveerd en optrekken uit het hout. Deze kleurstoffen zullen zich dan vermengen met het aangebrachte product. Het optrekken van de kleurstoffen en de vermenging met de verf, wordt het bloeden van het hout genoemd.


De houtsoorten die gevoelig zijn voor het bloeden


De meest bekende kleurstof dat kan bloeden is looizuur (ook wel tannine genoemd) wat veelvuldig voorkomt in eikenhout. Daarnaast zijn er nog een aantal houtsoorten die gevoelig zijn voor het bloeden zoals mahonie, merbau, meranti, teak, afzelia. Bloedend hout is uiteraard vooral zichtbaar als er met lichte kleurtinten gewerkt wordt.

De beste manier om bloedend hout te voorkomen


Als bloedend hout geconstateerd wordt, heeft het geen enkele zin om een tweede verflaag aan te brengen. Het proces zal dan wederom plaatsvinden en niet lang na het aanbrengen van de verflaag zullen de eerste plekken zichtbaar zijn. De kleurstoffen zullen immers continu omhoog getrokken worden. 


Door aan te geven dat het proces plaatsvindt op onbehandeld hout, geven we de oplossing eigenlijk al aan. Het beste is om eerst een isolerende laag aan te brengen als u het plan heeft om producten op waterbasis te gebruiken op de bovengenoemde houtsoorten. Deze isolerende laag voorkomt dat het hout en de verf in direct contact met elkaar staan. Een grondverf op terpentinebasis kan een goede oplossing zijn maar dat is niet altijd het geval want terpentine gedragen verf kan niet worden overschilderd met water gedragen verf. Daarnaast heeft grondverf op terpentinebasis zeer lang nodig om te drogen.


Een andere oplossing is schellak, een mengsel van schellak schilfers. Dit is een uitstekend isolerende primer dat ook vocht- of roetvlekken kan maskeren. Zelfs als u er later achter komt dat er vlekken in je houtwerk ontstaan, kunt u schellak gebruiken zonder de oude verflagen eraf te moeten krabben.

Met deze wetenschap is de keuze snel gemaakt!


----------------------------------------


Title: Wat is bloedend hout?

Description: Ontdek hier wat bloedend hout is, op welk hout dit kan voorkomen en wat u kunt doen om het ontstaan van deze lelijke plekken te voorkomen of deze plekken uit het zicht te ontnemen.
Populaire posts van deze blog

Oud Hollandse kleuren om monumenten te schilderen