Het effect van luchtvochtigheid op schilderwerk


De weersinvloeden spelen een grote invloed bij de uitvoer van schilderwerk. Dit wordt zeer actueel als er besloten wordt om in de herfstperiode het buitenschilderwerk op te pakken en de woning winterklaar te maken. Niet alleen de zon en de temperatuur spelen hierbij een belangrijke rol maar vooral het effect van luchtvochtigheid op schilderwerk is groot. Daarom gaan we hier in deze blog juist dieper op in. Het vochtgehalte in de lucht kan namelijk van grote invloed zijn op het eindresultaat.


Weersinvloeden bij buitenschilderwerk


Er zijn veel weersinvloeden die effect hebben op het resultaat van het schilderwerk. Als we naar de thermometer kijken is een temperatuur van 19°C het meest geschikt om de buitenboel te schilderen. Uiteraard is de marge hierin wat groter. Deze klus kan het beste opgepakt worden als de thermometer een waarde aanwijst tussen de 10°C en 25°C. Als het kouder is, zal de verf niet snel drogen en is er een kans op een mindere hechting. Als het warmer is, zal de verf juist te snel drogen en ontstaat er een kans op blaasjes. Dit is het gevolg als vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen, een effect wat ook zichtbaar is bij het schilderen in de volle zon.  


Ook het schilderen in de wind is uiteraard een slechte keuze. Naast het feit dat dit niet praktisch is, zal de wind ervoor zorgen dat vuil aan de drogende verf plakt. Veel mensen zien het als voordeel dat verf sneller droogt maar dit moet juist niet als voordeel worden gezien. Verf heeft immers niet voor niets een bepaalde droogtijd (opgebouwd uit droogstadia) en dat moet niet versneld worden. Dit zal immers zeker zichtbaar zijn in het eindresultaat. 


Buiten schilderen in de regen, een goed keuze?


De kans is groot dat u er weinig voor voelt om in de regen lekker schilderen. Dit is dan ook zeker géén verstandige keuze. De verf heeft dan geen gelegenheid om te drogen. Daarnaast kunt u beter even wachten met het schilderen als er regen wordt verwacht. In dat geval is luchtvochtigheid immers al hoger en in dat geval zal de verf ook niet goed drogen. Het gevolg van regen op net aangebrachte (natte verf) is dat dit kraters en kringen in de laag zal veroorzaken. Dit zal altijd zichtbaar blijven en is niet weg te werken. Opnieuw beginnen met het schilderwerk (en de oude inzet dus wegschuren) is dan de beste optie.


Wat is relatieve luchtvochtigheid?


Zoals aangegeven is het effect van de luchtvochtigheid op het schilderwerk groot. Professionele schilders gebruiken de relatieve luchtvochtigheid (R.V.) als belangrijke parameter om te bepalen of het goed weer is om buiten te schilderen. Dit is een waarde dat het percentage aangeeft van de waterdamp in de lucht ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. 


Wat is het effect van de luchtvochtigheid op het schilderwerk?


Een gemiddelde verf kan worden aangebracht bij een maximale waarde van 65% R.V. terwijl de bovengrens bij professionele verven ongeveer 85% is en soms zelfs wel 90%. De gevolgen van het schilderen bij een te hoge relatieve luchtvochtigheid is dat verf mat uitslaat en dat de glansgraad niet tot z’n recht komt. Daarnaast zal, zoals aangegeven, de hechting veel minder zijn. 


Het schilderwerk wat eventueel wel kan worden uitgevoerd als de luchtvochtigheid wat hoger is, is het aanbrengen van grondverf of eventueel de extra laag die daarboven wordt aangebracht (het bovengronden). Om de het buitenwerk op een mooie manier af te kunnen lakken moet het weer wel meewerken. 


Heeft u vragen over de uitvoer van het buitenschilderwerk of laat u deze klus toch liever over aan de vakmensen van T.H.A schilderwerk & vastgoedonderhoud? Neem dan gerust contact met ons op. Wij dragen graag ons steentje bij aan het onderhoud van het buitenaanzicht va uw woning of bedrijf.


-------------------------------------------------------------------------------------


Title: Het effect van luchtvochtigheid op buitenschilderwerk

Description: Ontdek hier wat het effect van de luchtvochtigheid is op het buitenschilderwerk. T.H.A schilderwerk & vastgoedonderhoud informeert u graag!



   

  


    

.


    



Populaire posts van deze blog

Oud Hollandse kleuren om monumenten te schilderen