De beste manier om schilderskwasten te bewaren
Als je meerdere dagen achtereen aan het schilderen bent, ga je uiteraard niet voor iedere dag een volledig nieuwe kwasten set kopen. Dat is ook zeker niet nodig als je geïnvesteerd hebt in schilderskwasten van een goede kwaliteit. Deze kwasten zullen zonder twijfel een langere tijd meegaan en kunnen zonder problemen bewaard worden, zelfs voor een langere tijd. Het is uiteraard wel belangrijk dat je weet wat de beste manier is om schilderskwasten te bewaren. T.H.A schilderwerk & vastgoedonderhoud vertelt je er in dit artikel alles over.
De beste manier om kwasten na het schilderen te bewaren
Het is goed om te realiseren dat het schoonmaken van kwasten lang niet altijd noodzakelijk is. Dit is meteen een opluchting voor velen want de meeste mensen zien juist het schoonmaken van kwasten als een vervelend klusje. Als je je kwasten binnen maximaal een dag of twee weer gaat gebruiken, kun je ze prima in de aluminiumfolie wikkelen en in een luchtdichte zak stoppen. Je kunt er voor de zekerheid voor kiezen om wat tape rond het handvat te plakken. Hiermee voorkom je dat de verf uit zal drogen en de kwasten hierdoor niet meer bruikbaar zijn. Bewaar de kwasten bij voorkeur op een relatief koele plaats. 
Kwasten schoonmaken nadat je verf op terpentinebasis hebt gebruikt
Als je de kwasten voor een langere tijd niet meer gaat gebruiken, vraagt het schoonmaken van je kwasten iets meer aandacht maar moeilijk of arbeidsintensief wordt het niet. Als je verf op terpentinebasis hebt gebruikt, giet je een kleine hoeveelheid ontvetter in een potje en staak je hier je kwasten in. Zorg dat het schoonmaakproduct goed in de haren van je kwast terecht komen en laat dit twee uur weken. Daarna kun je de kwasten droogmaken en opbergen. Als je een verf op oliebasis hebt gebruik kun je het beste terpentine gebruiken om de kwasten schoon te maken. Ga hier zorgvuldig mee om (doe de terpentine in een glazen potje) want terpentine is slecht voor het milieu.  Daarom is het goed om te weten dat je terpentine kunt hergebruiken omdat verfresten naar de bodem zakken.
Kwasten schoonmaken nadat je verf op waterbasis hebt gebruikt
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het de beste keuze is om kwasten grondig met water uit te spoelen nadat ze verf op waterbasis hebt gebruikt. Dit is geen goede keuze en niet alleen omdat het vervelend werk is. Een veel minder arbeidsintensieve keuze zou als zijn als je het materiaal minimaal 2 uur in het water zou laten weken om daarna af te drogen. Het is wel goed om te realiseren dat ook waterverdunbare verf (zoals latex) stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Het is dan ook een betere keuze om speciale kwastenreiniger te gebruiken om je kwasten schoon te maken. 

Verf bewaren kan dat?
Tot slot nog even onze blik op het bewaren van de verf zelf. Ook dit is een prima optie. Verf op waterbasis kun je ten minste een jaar bewaren en verf op terpentinebasis zeker twee jaar. Let er wel op dat je de producten op een vorstvrije plek bewaart en niet bloot stelt aan hoge temperaturen. Voorkom dus dat de verf in de volle zon staat.
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Title: De beste manier om schilderskwasten te bewaren

Description: Wil jij weten wat de beste manier is om schilderskwasten te bewaren? Wij vertellen je er hier alles over

 

 

Populaire posts van deze blog

Oud Hollandse kleuren om monumenten te schilderen