Oud Hollandse kleuren om monumenten te schilderen


Oud Hollandse kleuren om monumenten te schilderen


Als u een gelukkige bezitter bent van een monument, heeft u de dankbare taak om de herinneringen aan de geschiedenis hiervan in ere te houden. Het onderhouden van monumenten vormt hier een onderdeel van. Het is hierbij van belang dat de uitstraling van het monument gehandhaafd blijft. Met betrekking tot de kleurstelling is dit eenvoudig, er zijn veel oud Hollandse kleuren waaruit u kunt kiezen om monumenten te schilderen.


Doelstellingen van het schilderen van een monument


Onze Nederlandse monumenten zijn belangrijke visuele verwijzingen naar onze vaderlandse geschiedenis. Door te kiezen voor het behouden en het onderhouden hiervan, kunnen we de herinnering aan ons verleden in ere houden. De belangrijkste doelstelling van het schilderen van een monument is dan ook om dit stukje geschiedenis te beschermen tegen weersinvloeden. Regen, sneeuw, wind of felle zon kunnen immers veel negatieve invloed uitoefenen op de staat van onze monumenten. Daarnaast is het schilderen van monumenten belangrijk om onze rijke traditie in ere te houden. Een kleur biedt immers niet alleen esthetische waarde maar ook historische waarde als er gekozen wordt voor een authentieke kleurstelling.     


De traditionele Hollandse kleuren


Delfts blauw is een bekend voorbeeld van de traditionele Hollandse kleuren. Een specifieke kleurstelling refereert vaak van oudsher aan een streek of traditie. Andere bekende voorbeelden hiervan zijn monumentengroen, vecht crème, grachtengroen, bentheimergeel en ossenbloedrood. Bij het schilderen van monumenten is het van groot belang om voor de juiste kleurstelling te kiezen om de authentieke uitstraling van een pand in stand te houden.


Authentieke verfkleuren


De meeste grote verffabrikanten die in ons land actief zijn, hebben authentieke verfkleuren in het assortiment opgenomen. Deze verfkleuren zijn volledig gemixt met de rijke Nederlandse traditie in het kleurgebruik als voorbeeld. Het zijn kleuren die uitstekend geschikt zijn om de oorspronkelijke kleur traditie van een streek in ere te houden maar ook om een niet-monumentale woning een klassieke uitstraling te geven. Uiteraard biedt de verfmengmachine nog talrijke mogelijkheden om de juiste kleurstelling samen te laten stellen. 


Hou hierbij rekening dat de uitstraling van een kleur anders kan overkomen door de contrastwerking. Een bekend voorbeeld hiervan is Grieks blauw. Deze Mediterrane kleur zal een hele andere uitstraling hebben in een Grieks klimaat dan bij een Nederlandse sfeer het geval zal zijn.


Bekende voorbeelden van authentiek Hollandse verfkleuren


 • Strandwit - zuiver witte en klassieke kleurstelling

 • Zaans crème - een gebroken witte kleurstelling waarin een groene tint zichtbaar is

 • Vecht crème - een lichtgele crème kleur

 • Zaanlands groen - een lichte kleur groen uit de Zaanstreek

 • Veluws groen - een traditionele donker groene kleur

 • Heerengracht groen - een stijlvolle donkergroene kleur dat allure uitstraalt

 • Polderbruin - een zeer krachtige maar warme bruintint

 • Zeeuws bruin - een middel bruine kleur dat een landelijke kleur uitstraalt

 • Brabants geel - een kleur dat veel weg heeft op goudoker

 • Ossenbloed - een muurkleurige rode tint dat veel gebruikt wordt voor oude panden

 • Beemster grijs - een middel grijze tint met een warme uitstraling     

 

T.H.A schilderwerk & vastgoedonderhoud voor persoonlijk kleuradvies


Veel mensen vinden de kleurkeuze van het schilderwerk erg lastig. Dat is volkomen logisch, een klein verschil in kleurtint kan een groot verschil maken. Daarnaast mag een authentieke uitstraling uiteraard niet verloren gaan!


Maak gerust gebruik van de kennis en ervaring van de vakmensen van T.H.A schilderwerk & vastgoedonderhoud op dit gebied. Wij staan voor u klaar voor persoonlijk kleuradvies en uiteraard om het hele schilderproject voor u te verzorgen. Door te kiezen voor de juiste kleurstelling en kwaliteit verf, kunt u ervoor zorgdragen dat het authentieke karakter van uw monument behouden blijft.


-----------------------------------------------------------------------------


Title: Oud Hollandse kleuren om monumenten te schilderen

Description: Wilt u ervoor zorgen dat het authentieke karakter van uw monument behouden blijft? Ontdek hier hoe u hiervoor kunt zorgdragen.

Populaire posts van deze blog